get this widget here

Jeruk Belimbing Buluh

Hemmm.... memang sedap.... mula-mula tu tak tahu juga nak buat apa dengan belimbing buluh yang banyak kat rumah....ini semua idea hubby yang nak makan jeruk belimbing... so cuba juga buat.. mula-mula buat tu rasa masam sikit, kalau nak buat campur dengan sambal belacan dan asam pedas dah boleh...


Tapi anak-anak tak suka, jadi saya perap ia dengan lebih gula... hemmmm... memang sedap... asyik habis sahaja anak-anak makan. nasib baik pokok sendiri puas jugalah buat.... alhamdulillah ... inilah pengalaman pertama buat jeruk.. so kalau kawan-kawan nak cuba bolehlah buat.... senang saja




Bahan - Bahan :

Sedikit Cuka
Gula
Garam

Rendam dengan air + kapur selama 2@3 jam... lepas tu tapis dan bersihkan ...toskan hingga kering. Bila dah kering barulah masukkan ke dalam balang yang telah diisi dengan baha-bahan diatas. Tutup... lepas tu goncanglah sedikit supaya semua belimbing tu  kena dengan bahan - bahan tersebut..

p/s jika x suka masam boleh lebihkan gula... saya letak 6 skop gula pasir untuk bekas seperti di dalam gambar ( ikut suka anda ).. perap 1,2 hari dah jadi punya.... so cubalah...


SUKA BLOG NI ?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...