Tapi anak-anak tak suka, jadi saya perap ia dengan lebih gula... hemmmm... memang sedap... asyik habis sahaja anak-anak makan. nasib baik pokok sendiri puas jugalah buat.... alhamdulillah ... inilah pengalaman pertama buat jeruk.. so kalau kawan-kawan nak cuba bolehlah buat.... senang saja
Bahan - Bahan :
Sedikit Cuka
Gula
Garam
Rendam dengan air + kapur selama 2@3 jam... lepas tu tapis dan bersihkan ...toskan hingga kering. Bila dah kering barulah masukkan ke dalam balang yang telah diisi dengan baha-bahan diatas. Tutup... lepas tu goncanglah sedikit supaya semua belimbing tu kena dengan bahan - bahan tersebut..
p/s jika x suka masam boleh lebihkan gula... saya letak 6 skop gula pasir untuk bekas seperti di dalam gambar ( ikut suka anda ).. perap 1,2 hari dah jadi punya.... so cubalah...